Piekeropdracht

Door Jan Herman, 28 september 2022
Ontspannen

Piekeren is heel normaal bij stress en dus ook bij overspanning en burnout. Normaal kan piekeren heel nuttig zijn bij stress. Bij het piekeren bekijk je dan het probleem van heel veel kanten. Allerlei oplossingen komen dan voorbij en geleidelijk kan je dan de beste kiezen of je kunt het probleem beter verwerken.

Als je overspannen bent is het piekeren vaak niet meer nuttig. Je blijft vaak maar doorgaan met piekeren en blijft ook in dezelfde cirkels denken, zodat de oplossingen ook niet meer voorbij komen. Je hiertegen verzetten helpt niet, je blijft maar piekeren. Omdat je maar blijft denken, kost dit veel energie. De meeste oplossingen, gedachtenstops, aan andere dingen denken, of gewoon proberen te stoppen met piekeren, werken meestal niet meer.

Om het piekeren weer nuttig te krijgen kan je een zogenaamde piekeropdracht doen.

Piekeropdracht

Hiervoor ga je eenmaal per dag 30-45 minuten bewust piekeren.

Dit heb je nodig:

  • 30-45 minuten tijd
  • een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt
  • pen en papier (liefst apart schriftje)
  • ontspannende activiteit na het piekeren (favoriete tv-programma, wandeling met hond, etc)

Nu ga je bewust piekeren en schrijft op wat er in je opkomt en welke oplossingen er zijn. Doordat je nu heel bewust gaat piekeren, ga je niet/minder in cirkels denken en komen alle mogelijkheden weer langs. Dat gebeurt nog extra omdat je het ook nog opschrijft. Immers je hebt het al opgeschreven en kan dus verder met de volgende kant van het probleem.

Je kunt de oplossingen ook verder gaan uitwerken. Je kunt ook je oplossingen of overdenkingen met anderen delen, zoals je partner, bedrijfsarts, praktijkondersteuner, etc. Dat hoeft echter niet.

Doordat je met deze piekersessies de normale functie van het piekeren weer herstelt, wordt het weer nuttig en is het ook niet meer altijd aanwezig.

Let er wel op dat je na die tijd echt even gaat ontspannen.

Ontspanning