Onderwerpen

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  Daniel Ofman heeft het kernkwadrant ontwikkeld, waarbij je vanuit je kwaliteiten kan zien waar je valkuilen liggen, wat je allergieƫn zijn en hoe je hier goed mee om zou kunnen gaan.

  Het mooie van dit kernkwadrant vind ik dat het uitgaat van het goede een kwaliteit en dat je dit ook vooral moet houden, maar dat het de uitdaging is niet (teveel) in valkuilen te trappen of teveel last te hebben van allergieƫn.

  Ā 

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  Een begrip tijdens re-integratie is de loonwaarde. Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe stel je die vast. In principe is dit iets wat werknemer en werkgever samen vast kunnen stellen. Immers zij kennen de werkzaamheden en de waarde van deze werkzaamheden. Een bedrijfsarts of arbodienst kan dit vanaf afstand niet zien en zullen vaak ook geen uitspraak doen over de loonwaarde.

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  Na een periode waarin je wegens ziekte afwezig bent geweest van het werk moet je dit werk weer gaan opbouwen. Ben je maar kort, bv met een griepje, thuis geweest, dan kan je meestal meteen weer volledig hervatten. Soms moet je even 1-2 weken halve dagen werken als je wat langer afwezig was, maar als je echt lang weg bent geweest met bv een overspanning of burn-out dan is het verstandig dit geleidelijker te doen.

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  Piekeren is heel normaal bij stress en dus ook bij overspanning en burnout. Normaal kan piekeren heel nuttig zijn bij stress. Bij het piekeren bekijk je dan het probleem van heel veel kanten. Allerlei oplossingen komen dan voorbij en geleidelijk kan je dan de beste kiezen of je kunt het probleem beter verwerken.

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  Om te voorkomen dat je (weer) uitvalt met klachten is het goed deze op tijd te herkennen. EĆ©n van de methodes die je kunt gebruiken is dit signaallampje, wat eigenlijk een soort stoplichtmethode is. Het lampje dat aangeeft of alle processen goed lopen, kan 3 kleuren hebben, namelijk groen, oranje en rood. Het is natuurlijk zaak dit lampje groen te houden.

  Het maakt niet uit of je klachten lichamelijk of psychisch zijn. Je kunt deze methode net zo goed gebruiken voor een burn-out als voor een tennisarm.

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  Eigenlijk weten we niet goed waarom we slapen, toch doen we dat 1/3 deel van de dag. Wel merken we heel goed als we niet of te weinig slapen. Slapen heeft daarom wel een belangrijke functie.

  De huisartsen hebben een mooie informatiefolder over slapen, met veel uitleg en tips. Ga deze zeker een keer lezen. NHG Goed Slapen

  Als het slapen een langere tijd niet wil en je komt niet goed meer in een ritme, dan kan je daar goed wat aan doen.

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  (Bijna) iedereen weet dat roken niet gezond is en steeds meer mensen willen er ook meeĀ stoppen. Maar stoppen is best lastig. Gelukkig zijn er heel veel hulpmiddelen om te stoppen en wordt medicatie sinds 2020 ook vergoed zonder dat dit van het eigen risico af gaat.

  Het Trimbosinstituut heeft een mooie folder gemaakt over hoe kan gaan stoppen met roken, waarin ook uitgelegd wordt waarom roken zo verslavend is. Je leest hoe verslavend nicotine is, wat de moeilijke momenten bij het stoppen zijn, maar ook wat het je oplevert.

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  Soms kan je niet zelf op het werk komen. Dat kan door verschillende medische redenen gebeuren. Als je been gebroken is, of je net een kijkoperatie in de knie hebt gehad, dan is het duidelijk. Maar het kan bv ook bij een tennisarm of bij bepaalde medicijnen het geval zijn.

 • Door Jan Herman, 28 september 2022

  Tabel met normaalwaarden voor conditie op basis van VO2max op geslacht en leeftijd.

  De kolom met leeftijd geeft de minimale leeftijd en de maximale leeftijd voor die categorie weer.

  De kolommen met conditie geven een vanaf tot aan. Als er staat 44-51, dan zijn dat alle waarden van 44,0 t/m 50,9. Een uitslag van 51.0 hoort dan bij de volgende kolom

  Kijk op https://re-integratie.info/vo2max voor een online rekentool.